Aile danışmanlığı, aile üyelerinin iletişimi geliştirmelerine ve çatışmaları çözmelerine yardımcı olabilecek bir tür psikolojik danışmadır. Aile terapisi, eşiniz, çocuklarınız veya diğer aile üyeleri ile sorunlu ilişkileri çözmenize yardımcı olabilir. Evlilik veya mali sorunlar, ebeveynler ve çocuklar arasındaki çatışma, aile üyelerinden birinin madde bağımlılığı veya akıl hastalığının tüm aile üzerindeki etkisi gibi belirli konular ele alınabilir. Stres, keder, öfke veya çatışmaya neden olan herhangi bir durumda faydalı olabilir. Sizin ve aile üyelerinizin birbirinizi daha iyi anlamanıza ve aile birliğinizi devam ettirebilmek için sorunlarla baş etme becerilerini öğrenmenize ve geliştirmenize yardımcı olabilir.
Aile terapisi, aile kurumu içerisindeki problemlerle ilgilenmesi ve doğrudan aile üyeleriyle çalışması bakımından bireysel yaklaşımlardan farklıdır. Aile terapisi genellikle, tüm aile üyelerinin bir şekilde sorunlara karıştığını ve aile üyelerinin sorunun devam etmesinde veya çözümlenmesinde önemli rol oynadığını varsayar. Bu tür terapi bazen tüm aile üyelerinin katılımı, bazen bazı aile üyeleriyle ve bazen de aile sistemindeki tek bir kişi ile gerçekleştirilir. Aile terapisi genellikle aile üyeleri arasında karşılıklı anlayış ve aile ilişkilerinin daha iyi anlaşılması ile sonuçlanır. Ayrıca aile üyelerinin sorunları, etkileşimleri temelinde incelenmektedir.
Aile terapisi, gerektiğinde, ev içi dinamikleri incelemek ve ayarlamak ve ayrıca kronik bir hastalıktan muzdarip bireylere destek vermek için uygulanır. Örneğin, böyle bir psikolojik sorundan muzdarip bir bireyin ailesine verilen terapi sadece hastalıkla başa çıkmak için bir araç olarak değil, aynı zamanda bir bilgi kaynağı olarak da hizmet edecektir.
Aile terapisi, aile üyelerine uzlaşma ve birbirlerine yardım etme fırsatı verir. Bireylerin her bir aile üyesinin farklı yönlerini kabul etmesine ve birlikte yaşama dengesini düzenlemeye odaklanır, bu durumda tedaviyi alan taraf bireyler değil, bireylerin bağlı oldukları ilişki ağlarıdır. Bazı durumlarda terapist, aile üyelerinin farkında olmadığı sorunlara dikkat çekebilir ve bu noktada çalışmalarını sağlayabilir. Aynı zamanda terapist, aile üyelerinin birbirlerine nasıl davrandıklarına dikkat çekebilir. Her ne kadar araştırmalar aile terapisinin her türlü psikolojik problemde etkili olduğunu gösterse de genel olarak aile terapisi gerektiren sorunlar şunlardır:
• Aile içinde ikili ilişkilerdeki zorluklar,
• Sorumluluk paylaşımı
• Sadece bir üyenin probleminin ailenin diğer üyelerini etkilemesinden kaynaklanan sorunlar (panik atak, hayvan fobisi, öfke yönetimi, depresyon vb.)
• Ekonomik zorluklar
• Her türlü travma (kayıp, yas, kazalar vs.)