Danışmanlık veya sadece terapi olarak da adlandırılan psikoterapi, sorunlu davranışları, inançları, duyguları, ilişki sorunlarını ve/veya somatik yanıtları (vücuttaki duyumlar) çözmek için bir terapistle görüşme sürecidir. Bu sürece başlamak; potansiyelinizi gerçekleştirmek ve karşılaşabileceğiniz zorluklara bakmaksızın mümkün olan en iyi yaşamı yaşamak için büyük bir adım olabilir. Terapi yoluyla, hayatınızı zorlaştıran davranış ve alışkanlıkları değiştirebilir, acı verici duyguları çözebilir, ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz.
İster bireysel ister grup veya aile terapisinde olsun, terapistinizle olan ilişkiniz gizli bir ilişkidir ve sadece konuştuklarınızın içeriğine değil, aynı zamanda sürece de odaklanılır. Terapötik süreç, yani duygularınızı ve deneyimlerinizi paylaşma biçiminiz, terapide paylaştığınız belirli konular veya endişeler kadar önemli olarak kabul edilir.
Genel olarak, terapistinizin sizi destekleyen, dikkatle dinleyen, sağlıklı ve olumlu bir ilişki deneyimi modelleyen, size uygun geri bildirim veren ve etik kuralları takip eden biri olmasını bekleyebilirsiniz. İyi bir terapi size ve deneyimlerinize göre uyarlanmalıdır.
Terapi tam olarak neyin üstesinden gelir?
Terapi insanların çok çeşitli zihinsel sağlık sorunlarına başarılı bir şekilde cevap vermelerine yardımcı olabilir. Yaygın bir yanlış anlama, terapiden faydalanmak için zihinsel sağlığınızla ilgili bir şeylerin yanlış olması gerektiğidir. Zihinsel sağlık endişeleri yaşayan insanlar kesinlikle terapiden faydalanabilecek kişiler arasındadır, ancak yaşamlarının bir noktasında birçok kişi terapiyi yararlı bulmaktadır. Terapi, sizi rahatsız eden her şeyi araştırmak için özel bir zaman ve alan sağlayabilir; aile, yakın ilişkiler, arkadaşlıklar, kariyerinizdeki komplikasyonlar veya memnuniyetsizlik, benlik duygunuzla ilgili iç mücadeleler ya da yaşam, ölüm ve hepsinin anlamı hakkında varoluşsal ikilemler.
Terapi tipik olarak bir keşif süreci olarak başlar. Bu, terapistinizin sizi tanımasına ve ele almak istediğiniz sorunu veya sorunları anlamasına yardımcı olacaktır. Siz ve terapistiniz güçlü bir terapötik ilişki kuracaksınız. Ayrıca kendinizi ve sizi terapiye sokan endişeleri daha iyi anlayacaksınız. Bu anlayış, bazı bağlantılar çizmenize ve daha önce görmediğiniz kalıpları ortaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır ve bu yeni bilgiler, muhtemelen yapmak istediğiniz bazı değişiklikleri tanımlamanıza yol açacaktır. Bazı insanlar bu değişiklikleri kendi başlarına yapmaya hazır hissederken, diğerleri bu değişiklikleri yaparken terapötik ilişkinin sağladığı destekleyici alanda kalmayı sever.